Some Solved Question Paper of IDBI:

  1. How many such pairs of letters are there in the word SHOULDER each of which has as many

letters between them in the word as in the English alphabet ?

(A) None

(B) One

(C) Two

(D) Three

(E) More than three

  1. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that

does not belong to that group ?

(A) Brick

(B) Cement

(C) Sand

(D) Mortar

(E) Wall

  1. If it is possible to make only one meaningful English word with the first, the fifth, the seventh

and the tenth letters of the word STREAMLINE, using each letter once in each word, which of

the following is the third letter of that word ? If no such word can be made, give ‘X’ as the

answer and if more than one such word can be made, give ‘Y’ as the answer.

(A) L

(B) E

(C) S

(D) X

(E) Y

  1. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that

does not belong to that group ?

(A) Nitrogen

(B) Hydrogen

(C) Methane

(D) Neon

(E) Helium

  1. In a certain code BREAKING is written as BFSCFMHJ. How is MOTHERLY written in that

code ?

(A) IUPNZMSF

(B) IUPNXKQD

(C) IUPNFSMZ

(D) GSNLZMSF

(E) None of these

  1. Among P, Q, R, S and T each having a different height, Q is taller than S. T is shorter than P.

R is taller than Q but shorter than T. Who among them is the tallest ?

(A) S

(B) P

(C) R

(D) Data inadequate

(E) None of these

  1. Mohan correctly remembers that his mother’s birthday is before 16th but after 13th August

whereas his sister correctly remembers that their mother’s birthday is after 14th but before 18th

August. On which day in August was their mother’s birthday definitely ?

(A) 15th

(B) 14th

(C) 14th or 15th

(D) Data inadequate

(E) None of these

  1. In a certain code BEND is written as ‘5%3#’ and NIGHT is written as ‘3@©64’. How is

DEBT written in that code ?

(A) #%©4

(B) #@54

(C) #%34

(D) #%54

(E) None of these

  1. How many such digits are there in the number 5834619 each of which is as far away from the

beginning of the number as when the digits are arranged in descending order within the number ?

(A) None

(B) One

(C) Two

(D) Three

(E) More than three

  1. If the positions of the first and the fifth digits in the number 85231467 are interchanged,

similarly the positions of the second and the sixth digits are interchanged and so on, which of the

following will be the second digit from the right end after the rearrangement ?

(A) 2

(B) 5

(C) 3

(D) 1

(E) None of these

Answers of (1-10 Questions):

  1. (C) 2. (E) 3. (E) 4. (C) 5. (B),6. (B) 7. (A) 8. (D) 9. (B) 10. (A)

Directions—(Q. 11–16) In each of the questions below are given four statements followed by

four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to take the given statements to be true

even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and

then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements

disregarding commonly known facts.

  1. Statements :

All drums are tubes.

Some tubes are pipes.

No pipe is stick.

Some sticks are rubbers.

Conclusions :

  1. Some rubbers are tubes.
  2. Some sticks are drums.

III. Some pipes are drums.

  1. Some sticks are tubes.

(A) None follows

(B) Only I follows

(C) Only I and II follow

(D) Only I and III follow

(E) Only III follows

  1. Statements :

Some pens are rooms.

All rooms are walls.

Some walls are bricks.

All bricks are slates.

Conclusions :

  1. Some slates are walls.
  2. Some walls are pens.

III. Some bricks are rooms

  1. Some slates are rooms.

(A) Only I and III follow

(B) Only II and III follow

(C) Only I and II follow

(D) Only III and IV follow

(E) None of these

  1. Statements :

Some chairs are pencils.

Some pencils are bottles.

Some bottles are bags.

Some bags are books.

Conclusions :

  1. Some books are pencils.
  2. Some bottles are chairs.

III. No book is pencil.

  1. Some bags are chairs.

(A) Only I follows

(B) Only either I or III follows

(C) Only III follows

(D) Only IV follows

(E) None of these

  1. Statements :

Some roads are buses.

All buses are trains.

Some trains are trucks.

All trucks are kites.

Conclusions :

  1. Some trucks are roads.
  2. Some kites are buses.

III. Some trains are roads.

  1. Some kites are trains.

(A) None follows

(B) Only I follows

(C) Only II follows

(D) Only III follows

(E) None of these

  1. Statements :

All beads are rings.

All rings are bangles.

All bangles are tyres.

All tyres are pendants.

Conclusions :

  1. Some pendants are beads.
  2. Some tyres are rings.

III. Some bangles are beads.

  1. Some pendants are rings.

(A) Only I and II follow

(B) Only I, II and III follow

(C) Only II, III and IV follow

(D) Only I, III and IV follow

(E) All follow

  1. Statements :

Some desks are fruits.

All fruits are flowers.

No flower is branch.

Some branches are roots.

Conclusions :

  1. Some roots are flowers.
  2. No desk is branch.

III. Some flowers are desks.

  1. Some branches are desks.

(A) Only either II or IV follows

(B) Only III follows

(C) Only either II or IV and III follow

(D) Only III and IV follow

(E) None of these

Answers from 11 to 16 are as follows:

  1. (A) 12. (C) 13. (B) 14. (E) 15. (E),16. (C)

Directions—(Q. 17–22) Study the following arrangement carefully and answer the questions

given below—

R 4 P I J M Q 3 % T @ © U K 5 V 1 W $ Y 2 B E 6 # 9 D H 8 G * Z N

  1. Which of the following is the sixth to the left of the fifteenth from the left end of the above

arrangement ?

(A) 2

(B) #

(C) %

(D) $

(E) None of these

  1. How many such numbers are there in the above arrangement, each of which is immediately

preceded by a consonant and not immediately followed by a letter ?

(A) None

(B) One

(C) Two

(D) Three

(E) More than three

  1. How many such symbols are there in the above arrangement, each of which is immediately

followed by a letter but not immediately preceded by a number ?

(A) None

(B) One

(C) Two

(D) Three

(E) More than three

Some more question:

  1. six members of a familyare travelling these are a,b,c,d,e, and f. b is

the son of c but c is not mothers of b. a and c are a married couple, e

is the brother of c. d is the daughter of a. f is the brother of b.

who is the wife of e:

(a) a

(b)f

(c)b

(d) cant be determined

2.six members of a familyare travelling these are a,b,c,d,e, and f. b is

the son of c but c is not mothers of b. a and c are a married couple, e

is the brother of c. d is the daughter of a. f is the brother of b.

which of following is pair of female

(a)ae

(b)bd

(c)df

(d)ad

  1. six members of a familyare travelling these are a,b,c,d,e, and f. b is

the son of c but c is not mothers of b. a and c are a married couple, e

is the brother of c. d is the daughter of a. f is the brother of b.

how is e related to d:

(a) father

(b)brother

(c)uncle

(d)none of these

4.there is a group of five teachers a,b,c,d and e

– b and c teaches maths and geography

– a and c teach maths and history

– b and d teach political science and geofraphy

– d and e tech political science and biology

– e teaches biology, history, and political science

who teaches political science, geography and biology

(a)e

(b)d

(c)c

(d)b

  1. there os a group of five teachers a,b,c,d and e

– b and c teaches maths and geography

– a and c teach maths and history

– b and d teach political science and geofraphy

– d and e tech political science and biology

– e teaches biology, history, and political science

who teaches in mathematics, political science and geography:

(a)a

(b)b

(c)d

(d)e

  1. there os a group of five teachers a,b,c,d and e

– b and c teaches maths and geography

– a and c teach maths and history

– b and d teach political science and geofraphy

– d and e tech political science and biology

– e teaches biology, history, and political science

who teaches maths, geography and history

(a)c

(b)e

(c)a

(d)b

  1. there os a group of five teachers a,b,c,d and e

– b and c teaches maths and geography

– a and c teach maths and history

– b and d teach political science and geofraphy

– d and e tech political science and biology

– e teaches biology, history, and political science

who teaches maths, geography and history

(a) e

(b)a

(c)d

(d)c

8.there os a group of five teachers a,b,c,d and e

– b and c teaches maths and geography

– a and c teach maths and history

– b and d teach political science and geofraphy

– d and e tech political science and biology

– e teaches biology, history, and political science

who teaches political science, history and biology

(a)a

(b)b

(c)c

(d)e

Answers:

1(d),2(d),3(c),4(b),5(b),6(c),7(d),8(d)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s