Archive for June, 2015

  1. How many such pairs of letters are there in the word SHOULDER each of which has as many

letters between them in the word as in the English alphabet ?

(A) None

(B) One

(C) Two

(D) Three

(E) More than three

  1. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that

does not belong to that group ?

(A) Brick

(B) Cement

(C) Sand

(D) Mortar

(E) Wall

  1. If it is possible to make only one meaningful English word with the first, the fifth, the seventh

and the tenth letters of the word STREAMLINE, using each letter once in each word, which of

the following is the third letter of that word ? If no such word can be made, give ‘X’ as the

answer and if more than one such word can be made, give ‘Y’ as the answer.

(A) L

(B) E

(C) S

(D) X

(E) Y

  1. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that

does not belong to that group ?

(A) Nitrogen

(B) Hydrogen

(C) Methane

(D) Neon

(E) Helium

  1. In a certain code BREAKING is written as BFSCFMHJ. How is MOTHERLY written in that

code ?

(A) IUPNZMSF

(B) IUPNXKQD

(C) IUPNFSMZ

(D) GSNLZMSF

(E) None of these

  1. Among P, Q, R, S and T each having a different height, Q is taller than S. T is shorter than P.

R is taller than Q but shorter than T. Who among them is the tallest ?

(A) S

(B) P

(C) R

(D) Data inadequate

(E) None of these

  1. Mohan correctly remembers that his mother’s birthday is before 16th but after 13th August

whereas his sister correctly remembers that their mother’s birthday is after 14th but before 18th

August. On which day in August was their mother’s birthday definitely ?

(A) 15th

(B) 14th

(C) 14th or 15th

(D) Data inadequate

(E) None of these

  1. In a certain code BEND is written as ‘5%3#’ and NIGHT is written as ‘3@©64’. How is

DEBT written in that code ?

(A) #%©4

(B) #@54

(C) #%34

(D) #%54

(E) None of these

  1. How many such digits are there in the number 5834619 each of which is as far away from the

beginning of the number as when the digits are arranged in descending order within the number ?

(A) None

(B) One

(C) Two

(D) Three

(E) More than three

  1. If the positions of the first and the fifth digits in the number 85231467 are interchanged,

similarly the positions of the second and the sixth digits are interchanged and so on, which of the

following will be the second digit from the right end after the rearrangement ?

(A) 2

(B) 5

(C) 3

(D) 1

(E) None of these

Answers of (1-10 Questions):

  1. (C) 2. (E) 3. (E) 4. (C) 5. (B),6. (B) 7. (A) 8. (D) 9. (B) 10. (A)

Directions—(Q. 11–16) In each of the questions below are given four statements followed by

four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to take the given statements to be true

even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and

then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements

disregarding commonly known facts.

  1. Statements :

All drums are tubes.

Some tubes are pipes.

No pipe is stick.

Some sticks are rubbers.

Conclusions :

  1. Some rubbers are tubes.
  2. Some sticks are drums.

III. Some pipes are drums.

  1. Some sticks are tubes.

(A) None follows

(B) Only I follows

(C) Only I and II follow

(D) Only I and III follow

(E) Only III follows

  1. Statements :

Some pens are rooms.

All rooms are walls.

Some walls are bricks.

All bricks are slates.

Conclusions :

  1. Some slates are walls.
  2. Some walls are pens.

III. Some bricks are rooms

  1. Some slates are rooms.

(A) Only I and III follow

(B) Only II and III follow

(C) Only I and II follow

(D) Only III and IV follow

(E) None of these

  1. Statements :

Some chairs are pencils.

Some pencils are bottles.

Some bottles are bags.

Some bags are books.

Conclusions :

  1. Some books are pencils.
  2. Some bottles are chairs.

III. No book is pencil.

  1. Some bags are chairs.

(A) Only I follows

(B) Only either I or III follows

(C) Only III follows

(D) Only IV follows

(E) None of these

  1. Statements :

Some roads are buses.

All buses are trains.

Some trains are trucks.

All trucks are kites.

Conclusions :

  1. Some trucks are roads.
  2. Some kites are buses.

III. Some trains are roads.

  1. Some kites are trains.

(A) None follows

(B) Only I follows

(C) Only II follows

(D) Only III follows

(E) None of these

  1. Statements :

All beads are rings.

All rings are bangles.

All bangles are tyres.

All tyres are pendants.

Conclusions :

  1. Some pendants are beads.
  2. Some tyres are rings.

III. Some bangles are beads.

  1. Some pendants are rings.

(A) Only I and II follow

(B) Only I, II and III follow

(C) Only II, III and IV follow

(D) Only I, III and IV follow

(E) All follow

  1. Statements :

Some desks are fruits.

All fruits are flowers.

No flower is branch.

Some branches are roots.

Conclusions :

  1. Some roots are flowers.
  2. No desk is branch.

III. Some flowers are desks.

  1. Some branches are desks.

(A) Only either II or IV follows

(B) Only III follows

(C) Only either II or IV and III follow

(D) Only III and IV follow

(E) None of these

Answers from 11 to 16 are as follows:

  1. (A) 12. (C) 13. (B) 14. (E) 15. (E),16. (C)

Directions—(Q. 17–22) Study the following arrangement carefully and answer the questions

given below—

R 4 P I J M Q 3 % T @ © U K 5 V 1 W $ Y 2 B E 6 # 9 D H 8 G * Z N

  1. Which of the following is the sixth to the left of the fifteenth from the left end of the above

arrangement ?

(A) 2

(B) #

(C) %

(D) $

(E) None of these

  1. How many such numbers are there in the above arrangement, each of which is immediately

preceded by a consonant and not immediately followed by a letter ?

(A) None

(B) One

(C) Two

(D) Three

(E) More than three

  1. How many such symbols are there in the above arrangement, each of which is immediately

followed by a letter but not immediately preceded by a number ?

(A) None

(B) One

(C) Two

(D) Three

(E) More than three

Some more question:

  1. six members of a familyare travelling these are a,b,c,d,e, and f. b is

the son of c but c is not mothers of b. a and c are a married couple, e

is the brother of c. d is the daughter of a. f is the brother of b.

who is the wife of e:

(a) a

(b)f

(c)b

(d) cant be determined

2.six members of a familyare travelling these are a,b,c,d,e, and f. b is

the son of c but c is not mothers of b. a and c are a married couple, e

is the brother of c. d is the daughter of a. f is the brother of b.

which of following is pair of female

(a)ae

(b)bd

(c)df

(d)ad

  1. six members of a familyare travelling these are a,b,c,d,e, and f. b is

the son of c but c is not mothers of b. a and c are a married couple, e

is the brother of c. d is the daughter of a. f is the brother of b.

how is e related to d:

(a) father

(b)brother

(c)uncle

(d)none of these

4.there is a group of five teachers a,b,c,d and e

– b and c teaches maths and geography

– a and c teach maths and history

– b and d teach political science and geofraphy

– d and e tech political science and biology

– e teaches biology, history, and political science

who teaches political science, geography and biology

(a)e

(b)d

(c)c

(d)b

  1. there os a group of five teachers a,b,c,d and e

– b and c teaches maths and geography

– a and c teach maths and history

– b and d teach political science and geofraphy

– d and e tech political science and biology

– e teaches biology, history, and political science

who teaches in mathematics, political science and geography:

(a)a

(b)b

(c)d

(d)e

  1. there os a group of five teachers a,b,c,d and e

– b and c teaches maths and geography

– a and c teach maths and history

– b and d teach political science and geofraphy

– d and e tech political science and biology

– e teaches biology, history, and political science

who teaches maths, geography and history

(a)c

(b)e

(c)a

(d)b

  1. there os a group of five teachers a,b,c,d and e

– b and c teaches maths and geography

– a and c teach maths and history

– b and d teach political science and geofraphy

– d and e tech political science and biology

– e teaches biology, history, and political science

who teaches maths, geography and history

(a) e

(b)a

(c)d

(d)c

8.there os a group of five teachers a,b,c,d and e

– b and c teaches maths and geography

– a and c teach maths and history

– b and d teach political science and geofraphy

– d and e tech political science and biology

– e teaches biology, history, and political science

who teaches political science, history and biology

(a)a

(b)b

(c)c

(d)e

Answers:

1(d),2(d),3(c),4(b),5(b),6(c),7(d),8(d)

IDBI Bank(Industrial Development Bank of India) is yet again ready to hire candidates as it has issued notification and invited applications from young, dynamic graduates for admissions in idbi manipal school of banking, bangalore for 1 year post graduate diploma in banking and finance (pgdbf). After successful completion of the course, the candidates will be awarded pgdbf from manipal university and will be inducted into idbi bank as assistant manager grade ‘A’. Last year also it successfully hired candidates for same 1 year course  who are undergoing their program  and will be hired after  successful completion of the course finally .

Selection Process & Time Management:

The selection process of IDBI will comprise of Online Test followed by personal interview of the Candidates ( at different locations )who have qualified in the online test. The Online Test will be Objective in nature. The details of the same are furnished here under.

Managing the time in the exam is a real strategy desired as the exam being online lets you have a proper eye over the screen as well as to keep you busy in calculations while you go for quant and reasoning section .

     S.No        Name of the Test       No. Of Questions Duration of exam :2 hour      (time management)
Reasoning 50 50 30-35 mins
English 50 50 20-25 mins
Quantitative aptitude 50 50 30-40 mins
General awareness 50 50 10-15 mins
Total 200 200 110 mins and 10 extra for revision.

 

Syllabus:

Reasoning :

Alphabet test, Classification, Syllogism, Coding decoding, Blood relations, Mathematical operations test, Series test, Analogy. Odd Man out, Number, ranking and time sequence, Causes and effects, Analytic reasoning, Direction sense test. Sitting arrangement, Decision making, Input output, Puzzle, Statement and conclusions, Statement and assumptions, Statement and arguments, Statement and action’s courses, Passage and conclusions, Assertion and reasoning, Figure Series, Word formation, Series.

English :

Spotting the errors, Phrase substitution, Ordering of sentences or jumbled up sentences, Double blanks in a sentence, Fill in the blanks, Cloze Test, Idioms & Phrases, Choosing the appropriate filler, Synonyms and antonyms, Reconstruction of sentence & passage, One word substitution, commonly misspelled words, Comprehensions.

Quantitative Aptitude :

Number system, HCF & LCM, Number series, Problems based on numbers. Approximation Wrong Number, Decimal fractions, Square root and cube root, Simplifications,  Partnerships, Percentage, Ratio and proportions, Average & Ages Ratio & Proportion, Profit and loss, Simple interest and compound interest, Time and work, Time and distance, Menstruation, Permutation and combination, Probability.

Important dates :

Sl. No.          Activity   Date
1.        Opening and closing of payment Gateway 10.06.2015 to 24.06.2015
2.          Opening and closing of gateway for submission of on-line application 10.06.2015 to 24.06.2015
3.        Date of Online Test at all centers 02.08.2015

 

For more details related to the mentioned opening , you can also visit career section of  IDBI website  : http://www.idbi.com/idbi-bank-careers.asp

Thus apply for the same and prepare well all the sections and try to manage your time as focusing more on your weak areas as well as covering your strong areas too. Practice a regular set online of fixed duration for being friendly to it, even if you are new or regular aspirant.

We wish you all the best .

In this world where people are busy with their offices and students with schedules , the cut throat competition and busy work schedules have let them skip their breakfasts, lunch or dinner and even all and let them be dependent on fast foods and other less  nutritious and unhygienic foods even                                                                   . stress walk

Having a hectic schedule has become the default way of life for many of us and especially for those working in metropolitan and highly industrialized cities. The stores of fast foods and their attractive advertisements and offers don’t even let us think twice before making a call ( or booking online )and placing an order to them happily .

Father of the Nation (India) Mr. M. K Gandhi says “It is health that is real wealth and not pieces of gold and silver. Thus we must feel that, it’s strange that in this busy schedule, we loose our health to gain wealth and again invest wealth to gain the health.

Thus the idea of “Healthy mind and healthy body” is somewhere kept aside while we go for giving preference to fast foods. We unknowingly keep calling the various diseases like obesity, blood pressure etc. as gift with such orders. You can’t believe that they not only hit us physically but mentally too.

My idea is not to make you fearsome with naming the various diseases, but to help you to get rid of this problem. But we can easily solve this problem with a little bit of planning and some preparation, you can maintain healthy eating, healthy, living, and regular exercise habits, despite your busy days. In fact, staying healthy might actually energize you and keep you cover your tasks without getting stress and fatigue.

Our Body Follows a biological clock and let our body feel hungry at a fixed daily schedule as we keep on fixing it over our hectic schedules . Thus all body problems are related with kind of food we take and water which we drink .

So how can we manage this in our busy work schedules? I have got some of the fantastic ideas to help you get solution over the same. It May feel you uneasy but a mere effort and repeat of week will drive you to follow your schedules happily and will surely hep you save time money and inches on your waist even .

1.Never skip your Breakfast: This may feel heard during your childhood days but I strongly agree with it, even now with these words. As due to busy morning hours, generally we skip our breakfast. As in you know that in summers we have long days and short nights , so to cover the long day it’s really healthy to have something fresh in our breakfast. If in too much hurry , carry it with you and finish it ASAP( as soon as possible ).

Having a healthy breakfast is too much important for sustaining energy levels and aiding in blood sugar management. Your Breakfast must be :

  • high in complex carbohydrates (oatmeal, cereals, fruits, vegetables)
  • high in fiber (whole grain cereals , some fibre containing fruits )
  • rich in protein (Milk (try soya milk if feel good and in your budget rest simple is also good), nuts, yogurt, eggs)

The best mix will be to have a glass of milk or try the eggs or even fruits . If you like milk you can try oatmeal. Avoid Oily food atleast in breakfast as in morning body needs fresh food to recharge the body and will surely show its result over your work .

  1. Manage proper intake of water : You make intake liquid in form of soft drink , lassi , tea/coffee and other beverages but there is no replacement to water. During summer and winter both our body needs proper intake of water and issue of dehydration occurs although in winter due to cold weather we are unable to feel it .
  2. Fitness Workout : Every engine needs greasing and maintenance. So our body alfoots atworkso acts as engine and we need to care its parts and manage it .It’s not mandatory to join a gym and workout there to have a healthy body . You can even manage with simple workout , what’s necessary is sweating out of body be it by running a definite distance or even have a 15-20 minutes proper walk in nearby park( Starting with slower speed and then increasing your speed accordingly ) . Those working in field have physical workouts but those packed in offices and working over laptops/desktops etc gets mental fatigue and even irritation after a definite time period. They should also try to have YOGA or Meditation or any other ways to keep their mind calm.
  3. Take proper sleep: working for long hours and especially in midnight , may lead to insomnia ( sleep disorder), making dark circles under the eye and many other such which may somehow let you look aged , feel irritated etc. So take proper sleep and DON’T COMPROMISE YOUR SLEEPING HOURS OR EVEN DON’T EXCHANGE IT WITH YOUR WORK HOURS.
  4. Stay Organized: Busy schedules may lead to pile up files on your desk of office going people, pending homework for students and work burden for housewives. Thus stay tuned in with your works , schedule them strategically . Take not only breakfast but also your lunch and dinner on time and not too late . Plan everything and try to have things in a disciplined manner.

This will surely somehow if not totally help you to manage your busy work schedules and turn those disliking your schedules to feel a change in. This is not only for others but surely you will also feel a change inside you . So don’t wait for the moment to start, lets begin now.

Wish you a healthy and successful life .

Hey Friends ,

It’s really a nice experience to share with you the EXPLOSIVE and REPULSIVE experiences ( as such was the faces of candidates in the examination hall ) of my friends who attended the SBI (Pre ) P. O Exams (held on 20 & 21 June , 2015 )which it first time conducted in a new format , testing the speed, time management  and accuracy in the DEADLINE of 1 HOUR ( which used to be 2 Hours earlier ).

According to them the gossip in whole examination hall after the examination ended was over the less time and the strategies and failure to handle the examination pressure .

To the surprise my friends believe me , i would tell you that, if you are approaching to the hall WITHOUT A STRATEGY , YOU WILL BE AT GREAT LOSS . So i planned to write to you all to have a better planned strategy .

sbi po  pre 2015

Examination Pattern of the SBI PO Preliminary Exam :
a) Reasoning Ability                 :         35 Questions
b) Quantitative Aptitude         :         35 Questions
c) English                                    :         30 Questions

This SBI PO(Pre) examination paper contained 100 questions in total covering the sections – Reasoning, Quantitative Aptitude & English Language. The Reasoning & Quantitative Aptitude consists of 35 questions each, while the English Language section had 30 questions only.

Points to care :  Each question had 5 options. There was negative marking of one-fourth or 0.25 of the marks assigned to that question for all the sections. The exam was of one hour only.

Examination was conducted in 4 Slots in a day : 9-10 AM, 11.30-12.30 PM, 2-3 PM, 4.30-5.30 PM

Examination Review :

Although candidates had various weak and strong sections  as per  their capabilities . So if you somehow feel that “I AM WEAK IN QUANT or I AM WEAK IN ENGLISH or I AM WEAK IN REASONING “ am sure you must plan your strategy well  to clear the paper and appear successfully for the mains to be conducted in first week of August , 2015 .

Strategy :

if you have gone through the previous records of cut offs in SBI exam , especially in PRE , section wise it’s never too more than 13-15 in general (as it was 13 out of 50 marks in every section for the general category and 10 Marks for the OBC/SC/ST Category )

Strategy to clear SBI PO (Pre ) examination :

Quantitative aptitude : if this section is weak, you need to devote around 20-25 Minutes ( Best Attempt 12-16 )

What to focus/solve : approximate values, DI ( Don’t mess if more Calculative ), Quadratic Equation, series, age, SI-CI

Reasoning :If this section is weak , you need to devote around 20 Minutes ( Best Attempt 15-19 )

  What to focus/Solve :  Syllogism, inequalities, direction, puzzle, input-output, coding -decoding

English : If this is your weak Section , you need to devote 15-20 Minutes ( Best Attempt 10-15 )

What to focus/Solve : cloze -test, error, fill ups, paragraph/jumbled sentences ( whatever suits you best )

You can manage your timings with 20-25 on weak sections and 15 Minutes for easy one for you .

As still 3 more weeks are left for the candles to be burnt at night or prepare startegically and come out with flying colors . This was the best strategy which if followed will surely assist you to clear the examination .

I will soon be updating you with other examination preparation strategies . Would love to hear your experience  and wish all the candidates BEST OF LUCK 🙂

Have a nice time .

Hello world!

Posted: June 23, 2015 in Uncategorized

This is your very first post. Click the Edit link to modify or delete it, or start a new post. If you like, use this post to tell readers why you started this blog and what you plan to do with it.

Happy blogging!